Spar penge på varmebudgettet med en varmepumpe

Det kan godt være en dyr affære at opvarme et hus med el radiatorer, og et olie- eller gasfyr er heller ikke ligefrem billige i drift.

Men der er heldigvis alternativer og en af dem er en luft-til-luft varmepumpe.

luft til luft varmepumpe funktion 967x1024

Hvad er en luft-til-luft varmepumpe?

Luft-til-luft varmepumper benyttes udelukkende til at opvarme hjemmet. Den kan altså ikke bruges til at opvarme brugsvandet i huset.

En luft-til-luft varmepumpe består af to dele.

En inde del, som blæser varm eller kold luft ud i rummet, alt efter behov, og en ude del, som trækker luften udefra ind.

varmepumpe monteret udenfor paa et traehus 300x225

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Disse to dele er forbundet via et rørsystem og en kompressor. Luften, der trækkes ind udefra, bliver ledt igennem fordamperen, som består af et lukket rørsystem, der indeholde et iskoldt kølemiddel. Når luften passerer kølemidlet, varmes det et par garder op, så der sker en fordampning.

Det opvarmede kølemiddel videreledes så til kompressoren. Trykket i kompressoren stiger og producere varme, som videreledes ind i kondensatoren, som er pumpens inde del.

Der sidder en ventilator i inde delen, der suger luften i rummet ind og enten opvarmer eller nedkøler den. Den opvarmede eller nedkølede luft fordeles så i huset ved hjælp af cirkulation.

Mange varmepumper indeholder også filtre, som sikre at indeklimaet bliver sundere ved at filtrere støv og pollen ud af luften før den sendes rundt i rummet.

Hvad med støjgener?

Inde delen er ikke forbundet med støjgener, men ude delen kan godt være en anelse støjende, så den bør derfor ikke placeres i nærheden af soveværelser vinduer.

Inde delen bør, ifølge eksperterne, placeres midt på væggen, da det giver den bedste fordeling af den luft der blæses ud i rummet, men den kan også placeres højere oppe så den ikke blokere for indretningen.

Fordele ved luft-til-luft varmepumper (se flere detaljer her)

  • Luft-til-luft varmepumper kan anvendes i stort set alle boliger, der ikke har centralvarmeanlæg.
  • De er billige at anskaffe og montere.
  • De indtjener udgiften ved anskaffelsen ret hurtigt.
  • De giver gode besparelser i forhold til anskaffelsesprisen.
  • De er gode til sommerhuse eller som supplement i helårshuse med olie- eller naturgasfyr eller el-radiatorer.

Ulemper ved luft-til-luft varmepumper

  • En luft-til-luft varmepumpe egner sig ikke som eneste varmekilde i et helårshus.
  • Da udedelen støjer lidt, er det tilrådeligt ikke at placere den for tæt på naboer eller soveværelsesvinduer.

Placering

Ude og inde delen bør placeres på samme side af huset for at undgå for lang rørføring.

Ude delen skal have en afstand på minimum 40 cm til jorden, og der må ikke være forhindringer omkring udedelen, så som grene og buske, og man må heller ikke stille noget op af udedelen. Der skal være fri passage for luftstrømmen omkring ude delen.

Inde delen bliver normalvis hængt op på en væg. Det bedste resultat opnås ved at hænge inde delen midt på væggen i et større rum, men da det som regel kan genere indretningen, så kan den også placeres højere oppe på væggen. Men der skal være et minimum af 3 cm til loftet.

Det er bedst at følge producentens anvisninger på hvordan enheden bedst placeres.

Hvor energi-effektiv er en varmepumpe?

Gennemsnitligt producere en varmepumpe ca. 3-4 kWh i varme for hver 1 kWh strøm, og en varmepumpe er dermed langt mere energieffektiv end el-radiatorer.

Varmepumpens energieffektivitet måles i SCOP (Seasonal Coefficent Of Performance). Det er et udtryk for virkningsgraden målt over et helt år. Jo højere SCOP varmepumpen har, jo mere effektiv er den.

Vedligeholdelse

Ude delen skal holdes fri for blade og andre ting, der kan hæmme luftstrømmen.

Inde delens filter skal holdes støvfrit og for at sikre effektiv og korrekt drift bør det årlige lovpligtigt eftersyn overholdes.

Add Comment

Huge selection of Cheap Youth T.J. Carrie Black Jerseys are offered here